Hovedbilde finale1

Velkommen til en spasertur med historie og kultur!

En kort kjøretur nordover fra Stavanger tar deg til de landfaste øyene Mosterøy, Klosterøy og Fjøløy. Her møter du et spennende historisk område og et kulturlandskap som det er lett å bli forelsket i. Grønne bølgende åser og havets horisont skaper en spesiell ro i sjel og sinn - uansett vær og vind. Området kalles ofte for «de grønne øyene» og det er en god beskrivelse av naturen her ute.

På Klosterøy ligger Utstein kloster som er Norges best bevarte middelalderkloster og like ved ligger Utstein Pilegrimsgard. Her og på Fjøløy finnes merkede turstier som benyttes flittig av tilreisende og lokalbefolkningen.
 
Med en mobiltelefon med QR-skanner, kan man oppleve en interessant og givende spasertur langs disse turstiene. 7 skilt inviterer besøkende til ulike «lytteopplevelser» via 7 digitale apper. Inntil videre er disse oppleste historiene i «DEMO» og de vil bli editert i løpet av høsten etter en evaluering. Ta deg tid til å lytte på én historie eller flere og gled deg over å høre nye historier på andre skilt ved neste tur langs stiene. 

En QR-skanner kan du installere fra din app-store. Slike er enten gratis eller betalte apper.

Med mobilen i hånden kan du gi deg selv en god unnskyldning for en tur i unik natur. En vandring som kan gi deg fine opplevelser, impulser og kunnskap når du stopper opp ved de 7 skiltene på Utstein og Fjøløy.


Vi ønsker deg god tur!

Plakatrekke02
Utstein_natur012

Pilegrim på vandring

En reise fra skilt til skilt...

Innholdet på QR-turen vil du oppleve i naturen. Når du går fra stoppested til stoppested er du som en pilegrim på vandring gjennom fortellinger om naturens, menneskenes og troens utvikling her på Utstein siden de første mennesker fant veien hit etter siste istid.

Fortid skaper framtid

Hovedtemaet «Fra viking til pilegrim» handler om naturens egen reise, folkevandringenes reiser, de ulike kulturstrømmenes reiser, vikingenes reiser og pilegrimenes reiser i tidligere tider. I denne historien finnes en arv i kan lære fra i dag. Vi mennesker er alle på et vis pilegrimer på livets reise. 

I dag er mennesker i alminnelighet opptatt av den ytre vekst. I all støy, angst og misunnelse blir den indre veksten glemt. Kanskje bør vi lytte litt mere til hjertet og fokusere på enkelthet i livet og den indre veksten. 

Vikingskiprad_kort

De 7 nøkkelordene

Pilegrimen er hovedpersonen i de fleste fortellingene på QR-vandringen og vi håper at din egen lille reise fra skilt til skilt vil gi deg inspirasjon til å være pilegrim på en kortreist vandring eller senere på en ytre og indre pilegrimsreise.

Pilegrimens 7 nøkkelord er:
Frihet • Langsomhet • Enkelhet • Bekymringsløshet • Stillhet • Fellesskap • Åndelighet.

Tenk litt over hva motpolene er for disse ordene. Er det noe du kjenner i deg selv? Har du behov for ord og tanker som kan støtte opp mot de følelsene som du kjenner i hjertet når du tenker på det motsatte av frihet eller stillhet? Vi håper at det ferdige innholdet på de 7 skiltene vil bli berikende for deg og alle besøkere.

Vikingskiprad01

Pilegrimsleden

Området Utstein har en unik historie som handler om pilegrimer på vei mot hellige mål. Målet var og er Nidaros - graven til Olav den Hellige. Underveis dit finnes mange delmål. De aller første pilegrimene passerte kystleia vår, mens skrekken fra vikingtidens herjinger ennå var en erfaring i mennesker lenger sør i Europa. Inntil reformasjonen strømmet pilegrimer mot Nidaros fra fjernt og nær. 

I moderne tid har pilegrimsvandringer fått en renesansse.  Gamle stier er ryddet og merket og tusener velger å gå i de tidligere pilegrimers fotspor. Her i vest var kystveien den vanligste - Nordvegen til Nidaros.

I 2018 ble Kystpilegrimsleia åpnet som offisiell pilegrimsled til Trondheim. Utstein kloster og Utstein Pilegrimsgard er stoppesteder langs leden. Våren 2021 ble det laget en brosjyre for leden gjennom Rogaland. Du kan se den digitalt i denne linken.


Visitutstein.no

Visitutstein.no er et begrep for markedsføring av reiseliv i området. På nettsiden finnes aktuell informasjon om tilbudene som finnes lokalt.
I bildevisningen over finner du noen motiver fra vår natur. Se mer her: visitutstein.no 

(Fotos: Arvid Kaspersen - Daglig leder på Utstein pilegrimsgard)

Den sjønære naturen var det som tiltrakk de første bosetterne og slik er det også idag. Det åpne havet og kulturlandskapet under en stor himmel inspirererer vandrende pilegrimer, langveisfarende eller kortreiste turister, sportsfiskere og lokalbefolkningen.

OBS! Følg turstiene og reglene for ferdsel i utmark.

Alle som driver virksomheter her, ønsker at du skal ha en god opplevelse av Utstein. Du er varmt velkommen!

Testbilde

Utstein kloster hotell

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Utstein kloster

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Galleri Utstein

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Leidangsnaustet

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Prøv fiskelykken!

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Klostergarden

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Fjøløy fort

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Testbilde

Utstein Pilegrimsgard

Lorem ipsum dolor sit amet, elit.
Klikk her og se vår nettside.

Hovedlogos QR

Pilegrim på Utstein er tilrettelagt og produsert av Utstein Pilegrimsgard.
Vi takker for støtte fra Stavanger kommune og andre som støtter dette prosjektet.
Pilegrimsgarden ønsker å være en ladestasjon og en gjestfri
rasteplass på krevende etapper i livets reise.

www.utsteinpilegrimsgard.no

OBS! Denne nettsiden er under utvikling!

Innholdet på skiltene er også under utvikling. Det vil  komme korrigeringer og nytt innhold utover sommeren og høsten. Neste år vil også engelsk- og tysktalende turister få glede av prosjektet.